Skip to main content

Hyvä valmistautuminen lähtee kunnon yöunista. Niiden merkitystä jaksamisen perustuksena ei voi kyllin korostaa. Kunnon yöunien jälkeen on aika siirtyä vuorokauden tärkeimpään hetkeen, eli aamuun. Silloin valmistaudutaan työpäivään.

Itse suosin melko aikaista heräämistä, siten ehdin noin tunnin verran valmistautua ennen varsinaista työhön lähtemistä. Jotta herääminen sujuu rivakasti, suosin selkeitä rutiineja. Perinteisen hammaspesun ja muiden aamutoimien lisäksi suoritan joka aamu pienen aamujumpan. Siihen kuuluu vatsalihasliikkeitä, selkälihasliikkeitä ja punnerruksia.

Miksi teen näin? Aiemmin paljon autoillessani huomasin selkäni tulevan kipeäksi. Lääkäri- ja fysioterapeuttikäyntien jälkeen syyksi paljastuivat vajavaiset keskivartalolihakset. Aloitin keskivartalon treenaamisen, ja autoiluun liittyneet selkävaivat jäivät historiaan. Huomasin, että tuo aamujumppa herätti aina mukavasti, joten otin sen vakituiseen ohjelmaan.

Hyötyliikunnalla voi auttaa itseään aikapulan kanssa, silloin liikuntaan ei tarvitse varata erillistä aikaa. Auton voi jättää aina sen verran kauemmaksi, että saa happea ja kävelyliikuntaa. Hissien sijaan voi suosia portaita. Työtuolilla istumisen sijaan työpisteellä voi tasapainoilla laudalla, mikä aktivoi kehoa.

Aamusta alkaa myös median seuraaminen. On tärkeää pyrkiä tankkaamaan itsensä kaikin tavoin positiivisella energialla. Mediassa mässäillään hurjasti negatiivisilla asioilla, joten välillä on tehtävä kaikkensa, jotta positiivinen vire säilyisi.

Olen yleensäkin ottanut tavakseni seurata ja lukea sellaisia ajankohtaisia julkaisuja, jotka tuovat uskoa suomalaiseen tekemiseen, yritysosaamiseen ja muuhun positiiviseen toimintaan sekä innovatiiviseen, eteenpäin katsovaan tekemiseen.

Radio ei kuormita liikaa aisteja, ja sen kautta saa päivittäin tarvittavat ajantasaiset tiedot. Musiikilla taas voi vaikuttaa vahvasti omaan tunnetilaan. Voi olla kannattavaa luoda omia soittolistoja omasta suosikkimusiikista eri tilanteita varten, esimerkiksi niihin hetkiin, jolloin soitetaan uusille asiakkaille.

Päivän alussa on hyvä tehdä lista asioista, joita haluaa tai jotka pitää saada aikaiseksi. Jos asiat kirjoittaa paperille, ne siirtyvät paremmin muistiin. Samalla saa hyvän kuvan siitä mitä pitää tuleman.

Kun asiat ovat hyvin suunnitellussa muodossa, tunne työn hallinnasta kasvaa. Se nostaa jälleen kerran itseluottamusta. Ja kun ylöskirjattu tehtävä on tehty, hyvä fiilis vain paranee. Silloin huomaa olevansa tehokas ja saavansa tavoitellut asiat tehdyiksi.

Näillä vahvoilla valmistautumisrituaaleilla sekä fiilistä ja itseluottamusta parantavilla toimilla torjutaan aktiivisen myyjän työhön kuuluvia murheita, eli reklamaatioita, hävittyjä kauppoja, siirtyviä kauppoja sekä muita pienempiä ja suurempia vastatuulia. Niitä tulee myyjän työssä vastaan ikään kuin kaupanpäällisinä ammatinvalinnan myötä.

Valmistautumiseen liittyvät myös vaatehuollolliset seikat. En ikinä jätä vaatteiden silitystä aamuun, vaan hoidan sen viimeistään edellisenä iltana. Yleensä pidän huolen siitä, että käyttökuntoisia vaatekertoja on kaksin kappalein. Näin minulla ei ole työviikon aikana paineita hoitaa vaatteita silitykseen, vaan voin rennosti silittää vaatteita tarpeen mukaan käyttökuntoon. Tässäkin asiassa ovat rutiinit paikallaan. Niiden avulla vaatteet ovat aina kunnossa asiaa sen kummemmin ajattelematta.

Kenkien kanssa pätevät vastaavat neuvot. Pidän parit tai kolmet kengät aina käyttövalmiina ja huollettuina. Lisävarusteita, kuten taskuliinaa, on helppo vaihdella fiiliksen mukaan. Kalvosimet ovat aina samassa paikassa, ja niistä lähtee yksi pari aamuisin mukaan.

Vaatetuksen on oltava osa omaa persoonaa, ja sen on erottauduttava muiden tyylistä. Tänä päivänä vaikuttaa siltä, että moni tuote tai palvelu on samanlainen. Uskoakseni persoonan eli yksittäisen myyjän merkitys tulee siten korostumaan.

Teen aina kaikkeni ollakseni parhaimmalla mahdollisella tuulella. Hymy tarttuu, ja kaikilla on keskimäärin mukavampaa. Myynnissä tuolla hyvällä mielellä on valtava merkitys. Myyntihän on ihmiseen vaikuttamista ja luottamuksen voittamista. Hyvällä tuulella kauppojen tekeminen on helpompaa. Kannattaa esimerkiksi kirjata itselle hyvää mieltä tuottavia asioita, ja toteuttaa listaa aktiivisesti.

Hyvän ja energisen valmistautumisen myötä olen itse todennut huomaavani piilevät kaupanmahdollisuudet aiempaa paremmin. On toki loogista, että hyvin valmistautunut ja hyvällä fiiliksellä sekä energisellä otteella touhuava aktiivinen myyjä havaitsee mahdollisuuksia herkästi. Valmistautumisen merkitystä ei voi korostaa liikaa. Kuten ei sitäkään, että viime viikon valmistautumiset eivät auta ensi viikolla.

Myynnintekijä Holm

Olen koko urani auttanut loppuasiakkaita saamaan parhaat tuotteet sekä palvelut ja auttanut myös kulloistakin myyntiryhmääni aktiivisten myyntioppieni mukaisesti. Kun kyseessä on myynnin tai asiakaspalvelun kehittäminen, tarjoan kaiken osaamiseni ja kokemukseni Sinun käyttöösi.